Catalan Catalan

POSTRES

AQUÍ PODEU VEURE COM FER UN DELS DOLÇOS MÉS TÍPICS DE MALLORCA.

ENSAÏMADA

INGREDIENTS:

  • 3 ous
  • 2 tassons aigua de 70 g cada un
  • 200 g sucre
  • 40 g llevadura premsada
  • 600 g farina de força (aproximadament)
  • 30 g oli d'oliva suau
  • 130 g saïm
  • oli (per untar la taula on s'estira)
  • sucre en pols (per espolvorejar al final

 

INSTRUCCIONS:

  1. Trencau els ous dins el ribellet on pastareu l'ensaïmada i remenau bé.
  2. Encalentiu un tassonet d'aigua d'uns 70 g i emprau-ho per fondre-hi el sucre. Abocau-ho dins el ribellet amb els ous i mesclau.
  3. Foneu la llevadura emprant l'altre tassonet d'aigua, que ha de ser teba, i afegiu al ribellet.
  4. Anau afegint la farina poc a poc i mesclant. Ha de quedar una pasta clareta, però s'hi pot posar una cullerada més de farina si ho és massa.
  5. Una vegada que ja està ben mesclada, anau pastant amb les mans i tirant oli perquè no s'aferri (no massa, fins a 30 g). "Tirau" la pasta unes quantes vegades dins el ribellet on pastau, recolliu i tornau a tirar. Antigament deien que s'havia de fer fins que s'entrava en suor.
  6. Treis la pasta, posau-la damunt d'una taula untada amb una mica d'oli i "tupau-la" amb un corró (també untat amb una mica d'oli, perquè no s'aferri) unes quantes vegades.
  7. Deixau la pasta ben tapada perquè tovi, normalment mig dia. La podeu guardar dins el forn apagat, perquè no li pegui l'aire.
  8. En haver tovat, untau una taula amb oli. Agafau la meitat de la pasta i aplanau-la primer amb un corró i després estirau-la amb les mans, passant les mans per davall, fins que és quasi transparent (veieu el video).
  9. Remenau bé el saïm, que sigui fluix (no el poseu al foc, que no ha d'estar fus). Untau la pasta amb la meitat del saïm.
  10. Anau enrotllant la pasta. Així com es va enrotllant es pot anar estirant la part d'enmig si encara era massa gruixada. Reservau aquest cordell i feis-ne un altre amb l'altre meitat de la pasta, seguint el mateix procediment.
  11. Preparau una llauna d'uns 40 cm de diàmetre i posau-hi un paper de forn damunt. Trenau els dos cordells entre sí i col·locau damunt de la llauna, donant-li la forma d'ensaïmada. Començau per enmig i anau rodant cap a fora en sentit de les agulles del rellotge, deixant espai perquè ha de tornar a tovar.
  12. Deixau tovar de nou fins que ocupi tota la llauna, potser mig dia més.
  13. Posau al forn ja calent a 180º uns 25-30 minuts, amb una palangana d'aigua davall, perquè no se sequi massa. Treis del forn i deixau refredar.
  14. En ésser freda, i just abans de servir, ensucrau amb el sucre en pols. 

COCA DE PATATA

 

INGREDIENTS:

  • 100 g saïm de porc
  • 300 g de patata bullida
  • 275 g de sucre
  • 3 ous grans
  • 50 g de llet
  • 25 g de llevat fresc
  • 550 g de farina de força
  • 30 g d'oli d'girasol

 

PREPARACIÓ:

Comencem picant la patata amb una forquilla i la barregem amb la farina, el
sucre i la mantega.

Un cop pastat tot bé, li afegim els ous i el llevat dissolt en una mica
d'aigua tèbia.

Barrejar de nou fins que quedi una massa una mica enganxosa. La tapem amb un
drap net i deixem que pugi durant una hora.

Passat el temps, la tornem a amassar i la deixem reposar una altra hora
perquè pugi de nou.

De nou amassem en forma de pasta i ja podem posar la pasta en una font
de forn untada amb oli d'oliva.

Quan reposi de nou i pugi, la fiquem uns 45 minuts a forn a 175 graus fins
que es dauri.

CRESPELLS

INGREDIENTS: (Suposem que es fan 18 unitats)

  • Farina de rebosteria (o fluixa) 500 g     
  • Sucre en pols 60 g  
  • Rovell d'ou 1  
  • Oli d'oliva verge extra
  • 1 tasseta de cafè     
  • Suc de taronja 1 tassa de cafè  
  • Aigua 3/4 de tassa de cafè  
  • Mantega de porc a temperatura ambient 100 g     
  • Ratlladura de llimona 1/2

 

INSTRUCCIONS:

  1. El primer és barrejar l'oli d'oliva amb la mantega amb les mans, desfent aquesta última fins a aconseguir una barreja cremosa.
  2. Afegim la resta dels ingredients menys la farina i tornem a barrejar fins que obtinguem una massa homogènia. Finalment, afegim la farina, tota de cop i amassem bé fins que ens quedi una barreja uniforme.
  3. Formem una bola, l'emboliquem amb paper film i la deixem reposar mitja hora guardada a la nevera.
  4. Passat aquest temps, l'estirem amb un corró, deixant la massa amb un gruix considerable, i amb els talladors de crespells (que tenen forma de flor, estrella o cor) formem les pastes.
  5. Les coem a forn precalentat a 180º durant uns 20 minuts o fins que estiguin daurades.

Subcategorías

© Cuina Mallorquina.